Megpróbálunk minden részletre kiterjedően segítséget nyújtani gémer pécé összeépítéséhez

Gamer PC építés

Gamer PC építés

Hogyan vegyek tökéletes alaplapot? Offset Voltage [Part2]

2019. február 16. - IhajCsuhaj

Az előző részben kielemeztük egy VRM működését és fontosságát. Most pedig ismét egy feszültségekkel kapcsolatos dologról lesz amit Offset voltage-nak hívnak.
Ma megnézzük, hogy ez az 1 BIOS beállítás miért is akkora szupersztár ha valaki új Ryzen gépet szeretne építeni?


Ahhoz, hogy ezt igazan megértsük, először nézzük meg a 2. generációs Ryzen procik 2 gyári funkcióját.

Ezek személy szerint az XFR 2.0, es PBO 2.0.

XFR – Extended Frequency Range, azaz Kiterjesztett Frekvencia Tartomány
3 szempont alapján vizsgálja a processzort automatán, egyenesen a dobozból kivéve (Plug and Play) - hőmérséklet, energia tartalék és Maximális frekvencia.
Ha a processzor úgy ítéli meg az algoritmus alapján, hogy van még hova nyújtózkodni, mert akár addig is elér a takaró, azaz van meg bőven áram tartalék és a hőmérséklet határ sincs közel, akkor magától emeli az alap órajelét az egyes magoknak.

 

Az XFR 1.0-val ellentétben a 2.0 sokkal inkább úgy működik, mint az nvidia kártyákon a GPU boost. Azaz jobb hűtésért cserébe, nagyobb teljesítményt kapunk automatán.

A PBO Precision Boost 2.0 pedig egy másik algoritmus alapján dönti el, hogy melyik mag milyen órajelen, vagyis frekvencián üzemeljen.

Ez azért baromi jó, mert vannak alkalmazások, amik nem tudják kihasználni a rendelkezésre álló sok magot és szálat, és ezen felül a magasabb órajel az, ami kedvez jelent esetben. Na akkor segít nem is keveset a PBO 2.0 algoritmus.

Azt tudni kell, hogy minél több magos egy processzor annál nehezebb az összes magon magas órajelet elérni. Ez fordítva is ugyanígy igaz, azaz ha csak 1-2 magról van szó a magasabb órajel elérése sokkal inkább lehetséges. Na itt jön képbe a PBO 2.0.

Az első generációhoz képest sokkal agresszívabb algoritmus képes a procit intelligensen belőni az adott helyzet által megkívánt magonkénti órajel szintre, teljesen automatán. Ha mondjuk játszunk, és 4 mag van igazán kihasználva akkor azok boost frekvenciája magasabb lesz, míg a maradék 2 lehet csendben csücsül, ezzel megengedve a dolgozó 4 magnak a magasabb órajel elérését. Mert ugye minél kevesebb magot kell túlhajtani, annál magasabb órajel érhető el stabilan.
Az AMD procik nagy hátránya az intellel szemben, főleg játékoknál az órajel különbség.
Többek közt ez a 2 funkció az ami közelebb hozta az AMD Ryzen procikat az intelhez játék teljesítmény, azaz FPS terén és Single Core teljesítményben is.

Annyira jól működik ez a két algoritmus, hogy ha az új Ryzen procikat statikusan tuningoljuk akkor veszíthetünk a teljesítményéből.

Most jön képbe az Offset Voltage.:

Az ha hagyjuk, hogy a proci folyamatosan különböző frekvencián futtasson különböző magokat, az folyamatos feszültség változással jár.

Azt tudni kell, hogy az összes AMD alaplap túlfeszültségezi a procikat. Bármelyik gyártó alaplapjairól is van szó, bármelyik Ryzen proci generációról. Az én kezem közt nem volt még olyan alaplap, ami ne csinálta volna ezt.

Pontosan ezért van szükség az offset voltage-ra. Az Offset Voltage lehet + és - érték is, és ez aktívan adódik vagy vonódik ki az adott pillanati feszültségből.

Enélkül az opció nélkül 2 lehetőségünk lenne:

Magas állandó feszültség értékre állítani a procit, hogy tuti biztosak legyünk abban hogy a magas órajelek is stabilan elérhetőek mikor arra van szükség. Viszont ilyenkor fölösleges plusz hő lenne jelen a gépházban állandóan, és alacsony frekvenciák mellett is a max frekvenciához szükséges feszültség lenne rákapcsolva a procira még akár netböngészés közben is teljesen feleslegesen. Ezzel nem csak a processzor futamidejét csökkentjük, de még az előbb említett Precision Boost technológia sem működne rendesen, mert ugye annak is az alapja a hő és áram tartalék. De a magas feszültség ezt az egészet egy az egybe semmissé tenné.

A másik lehetőség, hogy alacsony feszültséget határozunk meg a Biosban az alacsony frekvenciás munkafolyamatokhoz. Viszont ha épp valami combosabb feladat használná a processzort, azonnal kékhalált kapnánk.

Ugye ezek egyike sem tűnik ideálisnak.

Ezért van az hogy a feszültség ugrál le-fel, attól függően épp mire van szükség. Böngészem a netet, vagy zombikat vágok pofán ultra grafikával. NEM MINDEGY. Ez kell, hogy a processzor maximális hatékonyság mellett maximális teljesítménnyel működhessen.

Offset Voltage-et használva megtarthatjuk az XFR es PB előnyeit, és nem kell félnünk a túlfeszültségtől, vagyis attól hogy idő előtt fog meghalni szeretett gamer processzorunk. Sokkal kedvezőbb hőmérsékletek érhetők el ezzel a módszerrel, sokkal hosszabb élettartam és még magasabb teljesítmény is, helyzettől függetlenül.

Ha második generációs Ryzen procit használsz, erre a funkcióra 100% hogy szükséged lesz ha szeretnéd tökéletes állapotban tartani a CPU-d, és kihozni belőle a maximumot.

Eddig egyetlen egy gyártó egyetlen egy chispet sem volt a kezem között, ami normális feszültség értékeket lőtt volna be magától.
A Gigabyte volt a legrosszabb, amit valaha láttam. Armageddon szintű 1.5 voltos feszültséget lőtt a prociba, amikor az AMD ajánlott tényleg abszolút max feszültsége minden napos használatra 1.425V. Az, aki erről nem tud, és folyamatosan így megy a gépe játék közben, évekkel előbb dobhatja a kukába azt a procit, úgyhogy tényleg érdemes erre odafigyelni.
Első generációs Ryzeneknel a statikus tuning jó, viszont a 2000-es széria mar teljesen más ebben az értelemben, és hagyni kell, had állítson maga, ahogy az jó neki, viszont emiatt nélkülözhetetlen az Offset Voltage beállítása a BIOS-ban.

Általában jó kiinduló pont, ha az Offset Voltage-et -0.05 Voltra állítjuk, teszteljük, hogy pl játék közben, böngésző indítása közben ütközünk-e valami hibába, azaz kékhalálba.
Ha nincs probléma, csökkentsük tovább szépen apránként, azaz menjünk tovább lefele pl -0.055V és így tovább.
Ha a -0.05V túl agresszív a rendszerünknek, azaz kékhalálba ütközünk, akkor ugyanígy, mint az előbb, apránként csípjünk le belőle kicsit mint pl -0.045 egészen addig, míg stabil nem lesz a gép. Tudom, hogy ez egy kis tesztelésbe kerül, de az eredmény a megnövekedett teljesítmény, hosszabb élettartam és kevesebb hő, amitől a háznak meg kell szabadulnia.

A következő részben kiválasztom a legjobb alaplapokat AMD Ryzen procik mellé.

És ezzel el is értük a mai rege végét. Ezekkel az infókkal már képes leszel te is belőni a helyes feszültségi szinteket és élvezni annak eredményét. Remélem sokatoknak tudtam segíteni ismét abban, hogy tényleg időtálló gamer gépetek legyen maximális teljesítménnyel.

süti beállítások módosítása